Սնունդը և առողջությունը
Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ
Դեռ մեկ հարյուրամյակ առաջ մարդիկ ստիպված էին ուտել միայն սեզոնային մրգեր ու բանջարեղեններ, բայց այն պահից, ինչ հայտվեցին սառնարաններն ու սառցախցիկները, սննդակարգը կարելի է բազմազան դարձնել մշտապես: Ավելին, հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ձմռանն ու վաղ գարնանն օտագործվող սառեցված մրգերն ու բանջարեղենն ավելի օգտակար են, քան նրանք, որոնք տեսնում ենք սուպերմարկետների դարակներին:
Իհարկե, որպեսզի սառեցված մթերքը չկորցնի իր օգտակարութունը, պետք է իմանալ որոշ առանձնահատկություններ, օրինակ այն, որ դրանք պետք է շատ թարմ լինեն:
Պետք է չմոռանալ նաև, որ կան մթերքներ, որ կարելի է հանգիստ սառեցնել, և կան մթերքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում, ընդհանրապես, սառեցնել:
Եվ այսպես, ո՞ր մթերքներն է կարելի սառեցնել, որոնք` ոչ
Բանջարեղեն: Թարմ բանջարեղենը մաքրում են, լվանում, կտրատում ու սառեցնում չափաբաժիններով` շատ հաճախ թեթև շոգեխաշելուց հետո: Այդ գործընթացն ազդում է բնական ֆերմենտների վրա և սառեցնելուց հետո կարող է փոխվել բանջարեղենի համը, գույնը, որակը: Ճակնդեղը պետք է սառեցնել եփած կամ քերած վիճակում և ձմռանն օգտագործել: Գազարն ու դդումը կարելի է սառեցնել հում կամ եփած, քերած կամ կտրատած` կախված նրանից, թե ինչ ճաշատեսակ եք պատրաստելու: Պղպեղը կտրատում են և սառեցնում հում կամ շոգեխաշած վիճակում: Կարելի է նաև լոլիկ սառեցնել, միայն հարկ է հաշվի առնել, որ այն կարող եք օգտագործել միայն ուտեստներ պատրաստելու համար, քանի որ լոլիկը, սառելով, կորցնում է առաձգականությունը: Նեխուրն ու գլուխ սոխը սառեցնելիս դրանք փափկում են, բայց դա չի խանգարում ուտեստների մեջ օգտագործել: Սմբուկը ևս արժե շոգեխաշել` նախքան սառեցնելը:
Հիշե՛ք, այն բանջարեղենը, որը շատ ջուր է պարունակում (վարունգ, հազար, բողկ) հում վիճակում չի կարելի սառեցնել, փոխարենը` կարելի է սառեցնել պյուրեի տեսքով:
Մրգեր: Խնձորը, տանձը, դեղձը սառեցնելիս խորհուրդ է տրվում դրանց վրա կիտրոնի հյութ ցանել: Ծիրանն ու սալորը կիսեք և նոր միայն սառեցրեք` առանց կորիզների, սակայն օգտագործելիս մի թողեք, որ հալչի. կոմպոտ պատրաստեք կամ խմորի մեջ օգագործեք` սառը վիճակում: Չի կարելի սառեցնել բանանը, սեխը, ցիտրուսային մրգերը (կարելի է սառեցնել դրանց հյութը կամ կեղևը):
Հատապտուղներ: Դրանք կարելի է սառեցնել, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ միանգամից լցնել տարաների մեջ: Ոմանք սիրում են սառեցնել մրգերը շաքարի փոշիով կամ շաքարավազով: Ելակը` սառելով, փափկում է, ուստի ավելի լավ է պյուրե պատրաստել: Բալը կարելի է կորիզահան անել, կարելի է նաև թողնել կորիզներով:
Կանաչի: Թարմ, լվացրած կանաչին կարելի է առանց կտրատելու դնել սառցախցիկը, կտրատել ու լցնել տարաների մեջ կամ սառցե խորանարդիկներ պատրաստել ու ջուր ավելացնել:
Միս: Սառցախցիկը դնելուց առաջ հարկավոր է միսը չորացնել ու մանրակրկիտ փաթեթավորել` բաժանած նախընտրած մասերի:
Ձուկ, ծովամթերք: Ձուկը ցանկալի է մտցնել աղաջրի մեջ, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ փաթաթել փայլաթիթեղով:
Ծովախեցգետինների գլխիկները պետք է հեռացնել:
Թռչնամիս: Այն կարելի է սառեցնել և՛ ամբողջությամբ, և՛ կտրատած:
Արգանակ և ապուրներ: Փորձեք սառեցնելուց առաջ նախապես հեռացնել յուղն ու եփած կարտոֆիլները:
Խմոր և թխվածք: Սառնարանում շատ լավ պահպանվում են խմորի տարբեր տեսակներն ու դրանցով թխված առանց կրեմի խմորեղենները: Հաճախ սառեցնում են բլիթներ (միջուկով կամ առանց), պելմենիներ և այլն:
Կաթնամթերք: Կարագն ու մարգարինը կարելի է հաջողությամբ սառեցնել, պանիրը կարելի է սառեցնել նաև քերած վիճակում, իսկ կաթնաշոռը սառցախցիկում պահել չի կարելի. այն դառնում է ջրալի: Կաթը կարելի է սառեցնել միայն կարճ ժամանակով:
Ընկուզեղենը շատ լավ պահպանվում է սառնարանում:
Ձու: Սառեցնելու համար հարկավոր է առանձնացնել սպիտակուցը դեղնուցից կամ թերևակի հարել այն:
Մակարոն, բրինձ և կարտոֆիլ: Այս մթերքները թարմ վիճակում ավելի համեղ են, բայց երբեմն պետք է սառեցնել:Հիշե՛ք, որ եփած կարտոֆիլի կտորները սառեցնել չի կարելի, այն հնարավոր չէ օգտագործել սննդի մեջ: Իսկ եթե ստիպված եք սառեցնել, ապա պատրաստի կարտոֆիլից պյուրե պատրաստեք: Բրինձն ու մակարոնը սառցախցիկում փոխում են իրենց համը:
Խմիչք. հյութերն ու գինին կարելի է լցնել սառույցի տարաների մեջ և օգտագործել:
Պատրաստի ճաշատեսակներ: Կարելի է սառեցնել թխվածքները, կարկանդակները, բանջարեղենային ուտեստները, կոտլետները և այլն:
Կարդացեք նաև
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն